четвъртък, 14 април 2011 г.

Как се прави промяната?

Първият етап от почистването на София приключи на 9 април, но ентусиазмът на водещите лица от ефира на телевизията не стихва. Всеки ден те ни напомнят за каузата, с която са се захванали. А ние зрителите силно се надяваме тази инициатива за почистване да продължава, като премине през всеки един град. За да можем след една година, отново през Април, да погледнем през прозореца си и да видим една чиста България. По този начин ще обичаме повече не само родината си, но и себе си.

Подобна инициатива е била направена и в Естония, където страната е била почистена наистина за един ден, но с помощта на гражданите си, които ги е грижа къде и как живеят. Вижте какво смята за промяната един от инициаторите на кампанията в Естония Райнер Нолвак.

"За да се направи промяна, има нужда от емоции. Силни емоции. Любовта и омразата могат да направят промяната. Знаете ли, любовта и омразата не се противопоставят помежду си. Противоположното на любовта не е омразата, а безразличието. Безразличието позволява на хората да изхвърлят боклука си в гората. Безразличието ни позволява да разрушаваме планетата си. Хората, които рушат, не мразят планетата. На тях просто не им пука! Омразата ражда страха. Страхът убива състраданието. Без състрадание човек става безразличен.

За щастие, любовта може да потуши безразличието. Така че е разумно да се придържаме към любовта, ако искаме да направим промяната. Да, можем да имаме "армия”, за да "се бием” с "врага”. Най-доброто, което може да ни се случи, е да спечелим. Но тогава някой трябва да загуби. Това означава, че потенциалните "губещи” ще се страхуват, което ще ги направи безразлични. Не може да го позволим, ако искаме промяната да се случи.

Това е голяма промяна в мисленето за толкова много хора, така че не трябва да го правим по-трудно. Не трябва да причиняваме вреда. Така че съветът ми е – придържайте се към любовта. Знам, че е трудно. Всеки носи тези битки в себе си. Но нещата работят по този начин. Намериш ли мира у теб, по-лесно ще разбереш кое е правилно и кое – грешно. "


Няма коментари:

Публикуване на коментар